home Aikido

Wat is Aikido?

Aikido is een zelfverdedigingsvorm en kenmerkt zich door soepele en cirkelvormige bewegingen. Co√∂rdinatie van lichamelijke en geestelijke energie zorgt voor een continue balans tijdens het uitvoeren van een techniek. De Japanner Morihei Ueshiba (1883 - 1969) is de grondlegger van aikido, hij heeft deze nieuwe sport na jaren van intensieve studie van o.a. judo en jiu jitsu ontwikkeld. Aikido is een vechtkunst die uitgaat van de verdediging; in plaats van de tegenstander tegen te werken, ga je met hem mee. De basis van het aikido ligt in het daito ryu aiki jujitsu, een vechtkunst die rechtstreeks afstamt uit de periode van de samoerai. De naam aikido bestaat uit drie elementen. Binnen het aikido zijn verschillende stijlen ontstaan. Ai staat voor harmonie en eenheid. Ki staat voor energie en innerlijke kracht. Do staat voor de weg naar beheersing van deze sport.

Lees meer...
 

Aikido: voor jong en oud!

AiMorihei Ueshiba Aikidokido gebruikt de kracht van de aanvaller tegen zichzelf. Je hebt dus eigenlijk geen fysieke kracht nodig om Aikido te beoefenen. Het kan al op jonge leeftijd beoefend worden en er kan tot op hoge leeftijd mee worden doorgegaan. Er zijn zelfs Aikidoka's die op hun 65ste hun  zwarte band behalen! Je bent dus nooit te jong of te oud om Aikido te leren. Binnen onze dojo kun je vanaf 17 jaar meedoen en is het mogelijk om een gratis proefles mee te draaien zonder verdere verplichtingen. Wij trainen op woensdagavond (20.45 - 22.15) en vrijdagavond (21.00 - 22.30).

 

Robert adviseert: de basisprincipes

Robert de BruijnIn de Aikido les wijs ik mijn leerlingen vaak op de basisprincipes van Aikido. Deze principes komen altijd weer terug. Of je nu met een witte of zwarte band rondloopt, alle bewegingen zijn terug te leiden tot deze principes. Het eerste principe is centrumcontrole. Alle bewegingen en technieken, die volgen op een aanval van een tegenstander, dienen te vertrekken vanuit controle in je eigen centrum, daar waar je het sterkst bent. Je centrum is het gebied vlak voor je buik. En goed voorbeeld dat toont dat je kracht in dit centrum ligt, is het open draaien van een potje pindakaas. Automatisch doe je dit vanuit je centrum. 

Lees meer...
 


Onze Yoseikan Trainers
Designed and assembled by Platina Consulting