home Aikido Wat is Aikido?

Wat is Aikido?

Aikido is een zelfverdedigingsvorm en kenmerkt zich door soepele en cirkelvormige bewegingen. Coƶrdinatie van lichamelijke en geestelijke energie zorgt voor een continue balans tijdens het uitvoeren van een techniek. De Japanner Morihei Ueshiba (1883 - 1969) is de grondlegger van aikido, hij heeft deze nieuwe sport na jaren van intensieve studie van o.a. judo en jiu jitsu ontwikkeld. Aikido is een vechtkunst die uitgaat van de verdediging; in plaats van de tegenstander tegen te werken, ga je met hem mee. De basis van het aikido ligt in het daito ryu aiki jujitsu, een vechtkunst die rechtstreeks afstamt uit de periode van de samoerai. De naam aikido bestaat uit drie elementen. Binnen het aikido zijn verschillende stijlen ontstaan. Ai staat voor harmonie en eenheid. Ki staat voor energie en innerlijke kracht. Do staat voor de weg naar beheersing van deze sport.

 

Yoseikan betekent vrij vertaald "de plaats waar de waarheid wordt gedoceerd", of meer praktisch gezien dat iedereen voor zichzelf moet ontdekken wat goed voor hem of haar is. Yoseikan is erg gevarieerd. We oefenen verschillende werp- en controletechnieken en klemmen op polsen, ellebogen en schouders. Verder trainen we met wapens, zoals houten zwaard, stok en mes. Binnen onze dojo besteden we ook aandacht aan ontspanningsoefeningen en meditatie. Binnen Yoseikan wordt het in judo gebruikelijke banden-systeem gevoerd. Via wit, geel, oranje, groen, blauw en bruin (dit zijn de leerlinggraden of kyu) wordt naar de zwarte band (meestergraad of dan) toegewerkt. Beoefenaars van Yoseikan die een zwarte band hebben behaald, dragen over het judopak een hakama. Dat is een donkerblauwe broekrok die tot de traditionele kleding van de samoerai behoorde.

Binnen SV Kodokan beoefenen wij Budo Yoseikan. Budo Yoseikan is een zelfverdedigingskunst die is ontstaan uit een combinatie van een groot aantal traditionele Japanse Budovormen. Budo Yoseikan verenigt elementen van: Aikido, Aikijitsu, Nihon Jujutsu, Judo, Karate, Kickboksen, Grappling, Kobudo, Kenjitsu en Iaijitsu. Door het combineren van de pluspunten van deze verschillenden Budodisciplines is Yoseikan een complete zelfverdedigingskunst. De belangrijkste gedachte achter het Budo Yoseikan is dat iedereen zich met zijn mogelijkheden optimaal moet kunnen ontwikkelen. In deze visie worden alle verschillen in lichaamsbouw, motorische vaardigheden en geestelijke bekwaamheden gerespecteerd en bepaal je zelf langs welke weg je je wilt ontwikkelen. Budo Yoseikan biedt dan ook geen standaardoplossingen, maar een variƫteit aan alternatieven waaruit jezelf een geschikte keuze kunt maken.

 


 

 

 

Onze Yoseikan Trainers
Designed and assembled by Platina Consulting