home Aikido Robert adviseert: de basisprincipes van Aikido

Robert adviseert: de basisprincipes

Robert de BruijnIn de Aikido les wijs ik mijn leerlingen vaak op de basisprincipes van Aikido. Deze principes komen altijd weer terug. Of je nu met een witte of zwarte band rondloopt, alle bewegingen zijn terug te leiden tot deze principes. Het eerste principe is centrumcontrole. Alle bewegingen en technieken, die volgen op een aanval van een tegenstander, dienen te vertrekken vanuit controle in je eigen centrum, daar waar je het sterkst bent. Je centrum is het gebied vlak voor je buik. En goed voorbeeld dat toont dat je kracht in dit centrum ligt, is het open draaien van een potje pindakaas. Automatisch doe je dit vanuit je centrum. 

Probeer dat maar eens buiten je centrum te doen en je zult het enorme verschil merken.
Het tweede principe is harmonie. Om de aanval van je tegenstander over te nemen dien je eerst in harmonie met zijn beweging te komen. Wanneer de aanvaller beweegt, beweeg jij ook, met dezelfde snelheid en richting. En wanneer je je beweegt, doe je dat door je eigen lichaam in zijn totaliteit te verplaatsen en niet door te gaan trekken of buigen.
Het derde principe is de stromende energie. Vanuit de harmonie in beweging kun je het initiatief overnemen en je aanvaller in vloeiende vorm (stromende energie) makkelijk sturen naar waar je maar wilt. Belangrijk hierbij is dat je stuurt door te duwen vanuit je centrum. Ga je trekken dan zet je je zelf vast en stroomt de energie niet meer.
Dat deze laatste twee principes belangrijk zijn, vind je zelfs terug in de naam Aikido. Ai staat voor harmonie en Ki staat voor stromende energie.

 

Onze Yoseikan Trainers
Designed and assembled by Platina Consulting